Nederland en België gaan strijd aan tegen kilometerstandfraude

Home / Blog / Auto / Nederland en België gaan strijd aan tegen kilometerstandfraude

Nederland en België hebben de handen ineengeslagen om de strijd tegen fraude met kilometerstanden aan te gaan. Dit heeft de minister van Infrastructuur en Milieu, bekend gemaakt. Dit tot grote vreugde van de ANWB en Bovag. Het terugdraaien van kilometerstanden zorgt voor een miljardenschade in Europa. Bovendien blijkt uit een steekproef dat van 20% van de auto’s die vanuit Nederland naar België geëxporteerd worden, de kilometerstand met maar liefst 110.000 kilometer is teruggedraaid. Bij 5% van de auto’s die vanuit België in Nederland worden geïmporteerd is de teller met 45.000 kilometer teruggedraaid.

Tip: https://easyimport.nl/auto-importeren-belgie/

Waar in Nederland bij elk bezoek aan de garage de tellerhistorie van een auto wordt geregistreerd, gelden er bij onze Zuiderburen nog strengere eisen op dit gebied. In België wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde Car Pass. Dit systeem werd tien jaar geleden in België gelanceerd. Het invoeren van dit systeem met een verplichte registratie van de historie van het aantal gereden kilometers heeft ervoor gezorgd dat alle partijen meer vertrouwen hebben in de markt. Bovendien zorgt het voor een eerlijkere concurrentie, om de reden dat de prijzen nu beter de werkelijke waarde van een auto vertegenwoordigen.

Uitgelicht: https://easyimport.nl/motor-importeren/

Bij grensoverschrijdende transacties vallen deze garanties weg. Om fraude te voorkomen, is gestart met het uitwisselen van gegevens over kilometerstanden. Een proef is inmiddels gestart. Deze proef moet fraude makkelijker kunnen opsporen. Het systeem werkt vrij simpel. Bij de import van een auto vanuit België (en andersom) worden opgenomen standen opgevraagd en vergeleken met de huidige stand in de auto. De informatie die verzameld wordt, wordt alleen gedeeld met betrokken partijen en worden niet gedeeld met derden. In navolging van deze proef, willen België en Nederland ook een Europees samenwerkingsverband. Binnen Europa zou de schade als gevolg van fraude oplopen tot een bedrag van tussen de 5,6 miljard en 9,6 miljard euro per jaar.

Bekijk ook