Het afsluiten van de motorverzekering

Home / Blog / Motor / Het afsluiten van de motorverzekering

Wat is er mooier dan in de zomer- en lentemaanden heerlijk te genieten op je eigen motor? Je voelt je vrij en ziet zo nog eens wat. Als je graag op je motorrijdt dan weet je ongetwijfeld dat je als je de openbare weg opgaat moet zorgen dat je motor verzekerd is. Doe je dat niet en word je door de politie aangehouden, dan wacht je een bekeuring, en geen kleintje ook. De motorverzekering doet in veel denken aan de autoverzekering. En ook voor de motorverzekering geldt dat de verschillen per verzekeraar soms erg groot zijn en dat de polisvoorwaarden kennen erg belangrijk is.

Zet voor jezelf op een rij wat echt belangrijk is

Als je voor de keuze staat een motorverzekering af te sluiten dan kun je behalve een beroep op de vergelijkingssites die online beschikbaar zijn ook vooral je nuchtere verstand inschakelen. Zet voor jezelf op een rij wat belangrijk is, of je materiaal hebt dat extra verzekerd moet worden en wat doe je in de wintermaanden? Bedenk hoeveel kilometers je gaat rijden op jaarbasis en denk je dat je vaak met iemand achterop gaat rijden? Is het dus verstandig aanvullende verzekeringen af te sluiten? Vaar niet blind op alleen de goedkoopste aanbieder, al hoef je uiteraard ook nooit teveel geld uit te geven dan noodzakelijk is.

Je hebt de keuze uit drie verschillende verzekeringen: WA, beperkt casco en all risk

De motorverzekering dus. Als je een motor koopt dan kun je kiezen uit drie verschillende verzekeringen: de WA-verzekering, de beperkt cascoverzekering en de allrisk of volledig cascoverzekering. De verplichte WA-verzekering is de verzekering met de kleinste dekking. Je bent dan verzekerd voor de schade die je met de motor veroorzaakt bij iemand anders. Zelf schade? Dan wordt dat dus niet vergoed. Dat moet je zelf regelen. De verzekering beperkt casco is al behoorlijk uitgebreider. Je bent nu ook verzekerd voor de schade die je met de motor veroorzaakt bij iemand anders en daarbij is je eigen motor nu ook verzekerd voor schade aan de motor door de brand, storm, hagel en een aantal natuurrampen. Je bent nu ook verzekerd tegen diefstal en voor schade aan je helm, kleding en bagage.

Sluit bij je motorverzekering een aantal aanvullende verzekeringen af

Uiteraard kun je prima een aantal aanvullende verzekeringen afsluiten. Zo is er een opzittenden schadeverzekering. In dat geval wordt een maximale vergoeding, die in de polisvoorwaarden staat, uitgekeerd als na een ongeval sprake is van blijvende invaliditeit van de opzittende. De inzittenden ongevallenverzekering keert uit als een opzittende komt te overlijden of blijvend invalide raakt door een ongeluk. Daarnaast kun je een verkeersrechtsbijstandverzekering afsluiten. Stel je hebt problemen op de schade terug te halen bij de tegenpartij of je raakt in onmin met de reparateur. Dan kan dit zomaar uitlopen op een slepend conflict. Via de verzekering krijg je een jurist aan je zijde, geen overbodige luxe.

Je kunt er ook nog voor kiezen om je helm, bagage en kleding extra te verzekeren als je het maximumbedrag dat bij de beperkt casco motorverzekering en de allriskverzekering opgenomen is te laag vindt. Dit kun je ook doen voor de accessoires van je motor. Ook die worden weliswaar standaard meegenomen, je kunt die zelf opwaarderen. Bij de motorverzekering geldt bij de meeste verzekeraars ook een eigen risico. Het bedrag kan per aanbieder verschillen. Vaak krijg je de kans om dit eigen risico af te kopen. Dan worden wel de maandelijkse premies hoger, aan de andere kant kun je er eveneens voor kiezen het eigen risico te verhogen. Dan wordt de maandelijkse premie die je betaalt dus lager.

Bij schade daal je op de bonus-malusladder

Bij de totstandkoming van de hoogte van de premie spelen persoonlijke omstandigheden een rol. Wat is je leeftijd, waar woon je en welk type motor heb je? Bij de motorverzekering wordt net als bij de autoverzekering gewerkt met de bekende bonus-malus ladder, voorheen vooral bekend als no-claim. In de bonus-malus ladder geldt dat als je schadevrij rijdt, je daarvoor beloond wordt in de vorm van een korting op de maandelijkse premie. Andersom is het net zo. Heb je schade, dan daal je op de ladder en krijg je als straf een hogere maandelijkse premie. Al dit soort zaken spelen dus een rol bij de hoogte van de premie. Bovendien zijn er ook nog eens verschillen tussen de verzekeraars onderling. Soms kun je de motorverzekering bij dezelfde maatschappij afsluiten als je de autoverzekering hebt lopen, als je zo een fikse korting kunt krijgen. Het is tegenwoordig zeer de moeite waard om de verzekering jaarlijks tegen het licht te houden en te checken of je niet te veel geld betaalt overigens. Dat doe je gewoon via de beschikbare vergelijkingssites.

Het is belangrijk de polisvoorwaarden goed tot je te nemen

Het is soms opvallend hoeveel verschillen er bestaan tussen de verschillende verzekeraars. Daar waar de een je de dagwaarde betaalt als je motor total loss is geraakt, krijg je van de ander de nieuwwaarde. Niet bepaald onbelangrijke zaken en waarmee het belang van het kennen van de polis nog maar weer benadrukt wordt. Op internet vind je tal van vergelijkingssites die je al binnen een minuut de in hun ogen beste verzekeraars voorschotelen. Wat ze in werkelijkheid bedoelen is de goedkoopste verzekeraar. Die goedkoopste is niet altijd de beste. Je wilt immers wel dat de motor goed verzekerd is. Check dus ook dan de polisvoorwaarden die een verzekeraar hanteert voor je blind kiest voor de goedkoopste verzekeraar.

Breng zo zelf je maandelijkse premie van je motorverzekering naar beneden

Overigens kun je bij de meeste verzekeraars zelf de premie naar beneden krijgen door een aantal stappen te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door een track & trace systeem op je motor te laten plaatsen en door het beperken van het aantal kilometers. De meeste verzekeraars bieden korting tijdens de wintermaanden als de motor vaak niet gebruikt wordt, de korting gaat dan naar beneden, de motor blijft wel verzekerd tegen diefstal. En zo kan meer en meer maatwerk geleverd worden als het gaat om de motorverzekering.

Is jouw motorverzekering nog de beste voor jou?

Bekijk ook